Tanssikasvatusta yli 30 vuotta

daCi Finland, Tanssin Varhaiskasvattajat ry, 20-vuotta suomalaista tanssikasvatusta

Kaikki alkoi, kun vuonna 1985 Oulun yliopiston Kajaanin opettajakoulutuslaitoksen Täydennyskoulutusyksikkö järjesti kaksi vuotta kestävän Lasten tanssiohjaajakoulutuksen.

Kahteen koulutusjaksoon hakeutui eri puolilta Suomea joukko tanssikasvattajia, joiden ikä- ja taustajakauma oli mitä mielenkiintoisin. Yhteisten koulutusjaksojen aikana syntyi vilkasta keskustelua erilaisten kokemusten pohjalta ja jopa väittelyjä. Etsittiin suuntaa tanssikasvatukselle. Kun koulutus oli lopuillaan, niin porukka oli valmis perustamaan Tanssin Varhaiskasvattajat ry:n, joka rekisteröitiin vuonna 1987 ja jonka kotipaikaksi tuli Kuopio. Samana vuonna tehtiin jo opintomatkat, keväällä Tukholman Tanssikorkeakouluuun ja syksyllä Lontooseen. Siellä vierailtiin hengästyttävässä vauhdissa seuraavat kohteet: Young Place, Laban Centre, Royal Ballet School, London College of Dance, London Contemporary School of Dance ja iltaisin oli vielä lukuisat tanssiesitykset. Vauhti ei varmaan ihmetytä niitä jotka tuntevat yhdistyksen ensimmäisen puheenjohtajan Mirja-Liisa Herhin.

daci3

Seuraavana vuonna 1988 työryhmä Pönkkö-Tiitinen-Herhi-Tegelman sai lastenkulttuuriapurahan Taiteen keskustoimikunnalta, jonka turvin järjestettiin Lapsi-Tanssii seminaari Kajaanissa. Se oli menestys ja siellä vierailivat kansainväliset tanssikasvatusgurut Mary Joyce, Jaqueline Smith-Autard, Birgit Boman ja Anne Wigert.

Tästä alkoi vilkas kansainvälinen vuorovaikutus, jota ovat kiitettävästi hyödyntäneet myöhemmin eri koulutuslaitokset, kurssit ja seminaarit.


Vuoden-88 Lontoon daCi-konferenssiin osallistui Suomesta muutama yksittäishenkilö, mutta varsinaisen läpimurron kansainväliseen daCi ín suoritti Marketta Viitala ryhmineen Salt Lake Cityn konferenssissa vuonna 1991. Siellä syntyi paljon henkilökohtaisia kontakteja, joiden seurauksena Tanssin Varhaiskasvattajat ry. haki vuoden 1997 daCi-konferenssia Kuopioon. Tällöin tuli myös tarve yhtenäistää yhdistyksen nimi muiden kansallisten daCi´en mukaiseksi. Sydneyssä olimme vuonna 1994 työryhmänä esittelemässä hanketta. Kolmen vuoden ahkeroinnin jälkeen toteutimme viikon kestävän tapahtuman, jonka tekemiseen osallistuivat myös tanssinopettajakoulutuksen opiskelijat Oulusta ja Kuopiosta. Varsinaisen työryhmän jäsenet olivat Leila Sillantaka (pj),Eeva Anttila, Liisa Tiitinen, Eeva Niittynen, Tanja Rasi ja Meri Tegelman. Muita apujoukkoja oli lukuisasti.

Kun kuluvan vuoden elokuussa olimme kokoustamassa Jamaikan Kingstonissa seuraavaa, vuoden 2009 daCi-konferenssia, tämän hetkinen kansainvälinen puheenjohtaja Ann Kippling-Brown totesi Kuopion konferenssin olleeen " turning point"! Suomalaista mallia on otettu myös Kanadan ( -00), Brasilian ( -03 ) ja viimeksi Haag, Hollannin ( -06) konferensseissa.

Vuosittain on toteutettu koulutusta jäsenistölle heidän toiveidensa mukaisesti, mutta " daCi- joka kolmas vuosi " tuntuu selvästi toiminnan aktiivisuudessa. Suhteessa maan kokoon suomalaisia ryhmiä ja tanssikasvattajia osallistuu kansainvälisiin tapahtumiin todella kiitettävästi ja olemme hyvin näkyvillä. Omia tämän hetkisiä kehityskohteita Suomella on saada lähinaapurit ( Venäjä ja Viro ) osallistumaan kansainväliseen vuorovaikutukseen. Tämä verkostoitumismalli oli kiinnostuksen ja keskustelujen kohde Jamaikan kokouksessa. Tällä hetkellä Meri Tegelman on kansallinen edustaja (AB), Maarit Ylönen daCin hallituksen (EC) jäsen ja Eeva Anttila (EC) toimittaa daCi-Letteriä sekä valmentautuu ottamaan vastaan kansainvälisen daCi´n puheenjohtajan tehtävät vuonna 2009.

Tervetuloa kehittämään suomalaista ja kansainvälistä tanssikasvatusta!

Lopuksi voisin suosittaa Kingstonin kokouksen mottoa: 17 naurua päivässä pitää pirteänä!

Meri Tegelman kirjasi näin syyskuussa 2007
Tanssin Varhaiskasvattajat ry:n, perustajajäsen ja sihteeri 1986 – 94, hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja 1994-, Advisory Boardín (AB) jäsen 1998-2009.

DaCi Finland täytti 30 vuotta vuonna 2017.